Jij bent niet je doelgroep

Jij bent niet je doelgroep

Eerder gaf ik aan dat het belangrijk is om voor je doelgroep te schrijven. Om je te verplaatsen in de personen waarvoor je een bericht of verhaal schrijft. Daarbij is het heel belangrijk om je te realiseren dat jij niet je doelgroep bent.

Wanneer over iets op je website schrijft over een dienst of een product, dan is het van wezenlijk belang of je er zelf achter staat. Zou je zelf gebruikmaken van de dienst of het product? We mogen aannemen dat je achter je eigen diensten en producten staat. Maar het is zeer goed mogelijk dat je iets aanbiedt, waar je zelf geen gebruik van zou maken. Bijvoorbeeld omdat het niet kan, of omdat het voor jou geen nut heeft. Het is heel belangrijk om hierbij stil te staan.

doelgroep
Leef je in je doelgroep in.

Het is helemaal niet erg dat jij je doelgroep niet bent; het gaat erom dat jij je kunt inleven in je doelgroep: wie zijn wij, wat willen zij en wat zouden zij doen? Het gaat erom je doelgroep te motiveren en te activeren.

Schrijfoefening

Daarom wederom een oefening: schrijf een stukje over een product of een dienst dat of die jij aanbiedt en je wil promoten. Het mag niet te lang zijn, hooguit zo’n 300 woorden.

Beeld je vervolgens je doelgroep in. Niet de complete doelgroep, maar neem een specifiek persoon en geef die vorm. Uiterlijk kan daarbij belangrijk zijn, maar voor deze oefening gaat het vooral om persoonlijkheid: angsten, hobby’s, interesses, dat soort zaken. Je wilt de beweegredenen van deze persoon in je doelgroep in kaart brengen. Maak vervolgens een korte beschrijving van deze fictieve persoon.

Kijk nu nogmaals naar je stukje van 300 woorden, maar dan door de ogen van de persoon die je net hebt gecreëerd. Daarbij moet jij je ook goed realiseren dat deze persoon waarschijnlijk niet alle kennis in huis hebt, die je zelf wel hebt. Hoe leest deze persoon je tekst? Krijgt hij of zij alles mee en is de tekst aantrekkelijk geschreven voor deze persoon?

Schrijf met dit allemaal in het hoofd nu nogmaals je tekst van 300 woorden. Pas de eerste tekst niet aan, maar begin helemaal opnieuw en je zult zien dat je met een heel ander verhaal komt.

admin

Journalist, redacteur, tekstschrijver en vertaler met expertise op het gebied van natuur, biologie, techniek, technologie, maatschappij en entertainment

Geef een reactie