Teksten schrijven voor je website

Teksten schrijven voor je website

Tja, daar zit je dan. Thuis vanwege de Corona-crisis. Het werk moet door, hoe moeilijk dat voor veel zelfstandigen momenteel ook is. Voor velen zal dit de noodgedwongen stap betekenen naar een eigen website of webshop. Maar hoe doe je dat in hemelsnaam?

Het opzetten van een website of webshop is iets dat veel mensen prima zelf kunnen doen. Maar heb je daar geen zin in, geen tijd voor, of loop je toch tegen dingen aan die je zelf niet kunt oplossen? Dan zijn er genoeg bedrijven die je kunnen helpen met het technische gedeelte. Een ander verhaal zijn de vorm, de lay-out, en de teksten. Die bepalen namelijk hoe je website eruitziet en wat deze uitdraagt.

Over een geschikte lay-out valt genoeg te zeggen. Vaak is dat het vinden van een balans tussen wat je uit wilt stralen en persoonlijke smaak. Al komt hier ook het nodige marktonderzoek bij kijken.

De juiste toon aanslaan

Mijn specialisatie ligt niet in de lay-out, maar in het opstellen van teksten: de juiste toon aanslaan, de goede lengte vinden, een pakkend intro opstellen, dat soort zaken. Een boodschap over brengen in weinig woorden (maar niet te weinig) terwijl je de juiste snaar weet te raken bij je doelgroep, valt helemaal niet mee. En het is ook niet iets dat je zomaar eventjes leert. Nee, daar heb je sturing bij nodig. En ervaring, maar die komt mettertijd vanzelf.

Zelf heb ik jaren ervaring als vakredacteur bij verschillende bladen. Verschillende artikels vragen om een verschillende insteek en elke doelgroep moet je anders aanspreken. Ook ik heb dit moeten leren en daarin de nodige ervaring moeten opdoen. Ik heb echter wel mijn opleiding mee, waarin mij geleerd werd hoe ik ingewikkelde, veelal wetenschappelijke teksten om moest zetten in boeiende, vlot lopende teksten en verhalen. En niet alleen voor de geschreven media, maar ook voor radio en televisie.

Een mooie kans

Ik kan me voorstellen dat veel ondernemers met de handen in het haar zitten, omdat ze nu opeens hun producten en diensten op een andere manier dan ze gewend zijn moeten aanbieden. Van persoonlijk contact met de klant en cliënt naar online. Dat is eng, maar het is vooral ook een mooie kans. Want met online vergroot je ook je markt enorm. Je bent niet meer gebonden aan je regio; je klantenkring breidt zich uit naar nationaal, eventueel zelfs internationaal niveau. Maar dan moet je die klanten wel weten vast te houden. En dat begint bij het neerzetten van pakkende teksten en bondige, maar boeiende productbeschrijvingen.

In dit blog zal ik met enige regelmaat enkele tips geven over hoe je dit aan moet pakken. Mocht je hier meer informatie over willen, of heb je behoefte aan hulp bij het opstellen van je eigen teksten? Neem dan gerust contact met me op.

admin

Journalist, redacteur, tekstschrijver en vertaler met expertise op het gebied van natuur, biologie, techniek, technologie, maatschappij en entertainment

Geef een reactie